Ont i ryggen och dålig hållning hänger ihop

Dålig hållning och ryggsmärta är två av de vanligaste hälsoproblemen. Ett skrivbordsjobb kan vara en av orsakerna till ryggsmärtor, men även jobb som är mer fysiska och aktiverande. Ju mer tid du spenderar framför en dator, desto mer får du ont i ryggen. För att undvika all form av fysiskt obehag är det viktigt att göra övningar som stärker musklerna i nacke och övre delen av ryggen.

Det finns många sätt att förbättra din hållning och undvika ryggsmärtor, men att sitta ordentligt är ett av dem. Det är viktigt att sitta rakt med axlarna neddragna och avslappnade.

Dålig hållning kan orsaka ryggsmärtor i det långa loppet. Detta beror på att det får ryggraden att kröka sig på ett onaturligt sätt vilket kan sätta press på diskarna och nerverna. Dålig hållning kan också leda till andra hälsoproblem som huvudvärk, nacksmärta och axelvärk.Ökad ålder och dålig hållning går ofta hand i hand och det finns en rad åtgärder man kan göra själv för att undvika hållningsrelaterade åldrande.

Ryggmuskler är det som håller din kropp i upprätt position

Ryggmusklerna är ansvariga för att hålla upp ryggraden och hålla kroppen upprätt. När de är överanvända eller ansträngda kan de leda till muskelspasmer eller till och med ett diskbråck i ryggraden.

Du bör också se till att du får tillräckligt med motion under dagen för att hålla dina muskler starka och flexibla. Du kan prova att gå en liten runda varje timme eller stretcha medan du pratar i telefon med någon eller väntar på ett möte.

Även om din hållning har varit ett problem i flera år, är det möjligt att göra förbättringar.

Enkla tips på hur du kan få bättre hållning

Följande metoder kan förbättra dina ställningar, rörelseomfång, öka flexibiliteten och bygga mer uthållighet.

  • Var mer medveten om hur du sitter/står under dagen
  • Träna dina kärnmuskler och mitten av ryggen
  • Sträck på dig då och då
  • Gå med rak rygg
  • Spring varje dag, kortare sträckor räcker
  • Anpassa din dators och stols höjd efter ergonomiska riktlinjer 

Konsekvenser av dålig hållning 


Dålig hållning och dålig rygghälsa kan leda till flera problem som till exempel smärta, försvagade ryggmuskler, ytlig andning, dålig tarmaktivitet och dålig cirkulation i hjärnan. 

Få hjälp med dålig hållning

Du som har ont i ryggen, axlarna och nacken kan få behandling med fysioterapi eller sjukgymnastik som det också kallas. Detta kan lindra dina besvär, ofta med hjälp av rörelse och träning i olika former. Du kan också få hjälp med att förändra dina levnadsvanor. 

Träna bort dålig hållning

Att få tillbaka den perfekta ryggraden kommer inte att vara en snabb process. Du behöver vara konsekvent, medveten och engagerad med att träna ryggen och kroppen för att få bättre hållning. Du kan träna på egen hand, ta hjälp av en pt eller en sjukgymnast/fysioterapeut. Tränar du ingenting idag kommer du troligtvis märka skillnad ganska omgående om du börjar träna regelbundet. Exempelvis är ett tecken på en god bålstyrka bra hållning. Det finns många faktorer till varför någon har dålig hållning och det kan vara svårt att själv se att man har dålig hållning. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.