Massage: Varför kan jag känna mig öm efteråt?

Ömmande gott

För många är massage en skön stund av avslappning, men ibland kan man känna sig öm efter behandlingen. Varför sker detta och när bör man bli orolig?

Vad händer i kroppen under en massage?

Massage handlar om att manipulera hud, bindväv och muskler för att främja välbefinnande, slappna av spända muskler och förbättra cirkulationen. Under massagen trycker terapeuten på musklerna, vilket kan orsaka en ökning av blodflödet till området. Detta hjälper till att transportera bort slaggprodukter och syresätter musklerna, vilket i sin tur kan bidra till snabbare läkning och återhämtning.

Varför känner jag mig öm och mörbultad efter massagen?

Denna ömhet, som ibland uppstår efter en massage, beskrivs ofta som en ”efterbehandlings effekt”. Det är inte ovanligt att känna en viss ömhet efter en djupare massagebehandling, särskilt om du inte är van vid det. Orsakerna till detta kan vara:

  1. Förändrade rörelsemönster: När muskler och bindväv slappnar av och spänningar släpper, kan kroppens rörelsemönster förändras. Ibland kan kroppen skicka smärtsignaler och muskler kan spänna upp sig som en respons på dessa förändringar.
  2. Blåmärken: Även om det är svårt att förutspå när blåmärken kommer att uppstå, kan de dyka upp om kapillärer (små blodkärl) bryts under massagen. Även om blåmärken kan se oroande ut, är de i sig inte farliga. Olika personer är olika känsliga för detta och det kan även skilja från dag till dag.
  3. Triggad smärtcirkel: Ibland kan den taktila och mekaniska bearbetningen av muskler trigga nervsystemet att spänna muskler och skicka smärtsignaler för att försvara sig. Denna typ av smärta kan komma dagar efteråt. Det är här som smärtstillande och smärtfri rörelse hjälper som mest.

Så, vad bör du göra efter en massage?

Efter en massage kan kroppen behöva lite tid att anpassa sig till de förändrade rörelsemönstren. Här är några tips:

  1. Rör på dig: Genom att hålla dig aktiv kan du hjälpa kroppen att vänja sig vid sina nya rörelsemönster. Motion kan också hjälpa till att minska eventuell stelhet.
  2. Smärtstillande: Om smärtan är särskilt besvärande, kan ett smärtstillande medel hjälpa till att bryta smärtcirkeln och tillåta dig att sova bättre.
  3. Förvänta dig viss ömhet: Det är helt normalt att känna sig lite öm och mörbultad upp till 2 veckor efter massagen, men detta bör gradvis minska. Oro för smärta efteråt kan göra att du spänner dig vilket kan göra att du kommer in i en smärtcirkel som kan vara svår att ta sig ur.
  4. Vänta: Oftast går smärtan över efter några dagar till veckor och då mår man oftast bättre än innan .

Ytterst ovanlig med skador av massage

Det är väldigt otroligt att du skulle kunna ta skada av massage. Det är så pass ovanligt att det knapp finns påvisade fall i literaturen. Men självklart finn det fall då ska skamedicinsk rådgivning om du är orolig:

  • Om smärtan inte avtar efter en månad.
  • Om du märker ovanliga symptom som svullnad, stark rodnad eller feber.
  • Du mår illa eller känner att allmäntillståndet har påverkats.

Avslutningsvis vill vi betona att massage är en fantastiskt avslappnande och läkande behandling för många. Även om det kan medföra tillfällig ömhet, leder det ofta till förbättrad rörlighet och ett övergripande välbefinnande. Om du har frågor eller funderingar efter din behandling hos Sthlm Physique, tveka inte att maila oss.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *