Massage kan hjälpa till att lindra Frozen shoulders

Frozen shoulders

Har du långvarigt ont i axeln,  stelhet och smärta i axeln? Då kan du ha drabbats av Frozen shoulders. Frozen shoulders är ett vanligt smärttillstånd du kan få i axelleden och detta drabbar ca 3% av befolkningen. Smärtan smyger sig oftast på under en längre tid och blir värre och värre, även rörligheten kommer att försämras. 

Symtom på frozen shoulder 

Detta drabbar ofta personer i 40-65 års ålder och är vanligare att få hos kvinnor, ca 70% av de som lider av detta tillstånd är kvinnor. Det är vanligt att ha ont i axeln på natten och denna smärta och stelhet kan vara påfrestande för din sömn, om du känner värk i axeln vid vila. Du kan ha svårt att röra din arm genom att rotera den utåt, som till exempel när du ska ta på dig en tröja eller borsta håret. Smärtan har oftast suttit i minst en månad för att det ska vara frozen shoulders. Dessa symptom är de mest vanliga hos folk som lider av detta.

Kan man förhindra frozen shoulder?

Än idag vet man inte vad som orsakar detta och det kan inte garantera att det går att förhindra. Men det du rekommenderas att göra är att stretcha, motionera och utnyttja rörligheten i axlarna för att förhoppningsvis kunna undvika detta tillstånd. 

Hur blir jag av med frozen shoulders? 

Det positiva med detta tillstånd är att det går över av sig själv oftast inom 1-3 år, även utan behandling. Smärtan kan dock lindras med hjälp av behandling och träning, detta kan också göras i förebyggande syfte för att förbättra funktionen av skuldran efter du blivit av med tillståndet. Man har sett att frozen shoulders kan medföra problem även efter tillfrisknandet i form av begränsad rörlighet i axeln och delvis smärta. Därför kan det vara bra att genomföra behandlingar för att undvika detta.

Tre faser med frozen shoulders 

Första fasen – freezing phase – frysning

Denna fas är oftast mellan de första 3-9 månaderna och det är då du kan känna en ökad smärta runt axeln. Du kan få ont vid vila och känna en skarpare smärta vid vissa rörelser.

Andra fasen – frozen phase – frusen

Den andra fasen pågår oftast under 4-9 månader och här börjar du känna hur du successivt blir stelare i axeln. Detta beror på att det sker förändringar i ledkapseln som skapar en kontraktion av vävnaden, detta leder i sin tur att det försämrar rörligheten. På grund av dessa processer som sker kommer ledkapseln att bli tjockare i vävnaden. I denna fasen kommer dock smärtan att minska.

Tredje fasen – thawing phase (läkningsfasen) – upptining 

I denna fasen börjar läkningen ske, detta sker oftast mellan 4-12 månader. Din rörlighet ökar och du kan känna en minskad smärta. Smärtan kan även försvinna helt och hållet och du kan använda armen mer.

Du har troligtvis INTE frozen shoulders om du lider av följande:

 • Plötslig smärta i axeln.
 • Du har inte en begränsad rörlighet. 
 • Om du är utanför riskgruppen på åldern 40-65 år.

Andra tillstånd som ger liknande symptom:

Om du lider av smärta i din axel men det inte är frozen shoulders så finns det andra tillstånd som ger liknande symptom. 

 • Artros
 • Akut bursit (slemsäcksinflammation)
 • Stelhet efter en operation
 • Rotarcuff tendinopati

Behandling av frozen shoulders 

För frozen shoulders är bästa behandlingen att lindra inflammationen i axeln med alvedon i kombination med Naproxen i första skede. Därefter är det viktigt att du fortsätter att vara aktiv i axeln för det var inaktivitet som skapade grundproblemet. Du behöver sedan att hitta en sjukgymnast 

Vi på Sthlm Physique rekommenderar en behandlande massage, även kallad idrottsmassage. Här kan vi djupgående och behandla området genom att få axeln att slappna av. Vi kan även förändra rörelsemönstret för att komma ut ur smärtcirkeln och ge en bra återhämtning. Det finns inget som kan garantera att smärtan försvinner helt och hållet, massage kan inte bota en frozen shoulder själv. Tid och rörelse är det som kommer nyckeln till lösning,men denna behandling kan göra det mer lindrigt och ge dig en så bra återhämtning som möjligt för att du ska få tillbaka din smärtfria och rörliga axel. 

FAQ frozen shoulders

Hur länge har man frozen shoulders?

 • Det kan variera mellan 1-3 år.

Gör det ont att ha frozen shoulders?

 • Ja det kan göra väldigt ont och man kan känna att rörelsen i axeln blir begränsad. Men det finns behandlingar för att lindra smärtan.

Kan du ha frozen shoulder I båda axlar?

 • Det är inte vanligt att du får det i båda axlarna men det kan förekomma.

Varför gör det så ont på natten?

 • När du har har ett inflammatorisk tillstånd, inklusive frozen shoulders sā blir det ofta värre på nätterna. På natten orsakas mer inflammation på grund av trycket i axeln du får av att ligga ner.

Hur ska jag sova med en frozen shoulder?

 • För att du ska sova så bekvämt som möjligt, testa lägg en kudde under den infekterade axeln och ha handen vilande på magen. Sover du på sidan så undvik att sova på den ömma axeln, lägg en kudde mot bröstet och krama om kudden med armen med ömma axeln.

Hur kan jag förhindra att få frozen shoulders?

 • Än idag vet man inte varför detta tillstånd uppstår och är inte säkra på om det går att förhindra. Det du rekommenderas att göra är att stretcha, motionera och utnyttja rörligheten i axlarna.

Hur kan frozen shoulders behandlas?

 •  Vi på Sthlm Physique rekommenderar vår behandlande massage, kontakta oss så hittar vi den bästa lösningen för just dig. Skulle smärtan bestå och besvära under en längre tid finns det möjlighet att operera detta också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *