Gamnacke

gamnacke

Gamnacke orsakar felbelastning av nacke och beror ofta på en felaktig arbetsställning framför dator eller mobil. När man scrollar på sin mobiltelefon faller huvudet och nacken framför kroppen och orsakar felbelastning som ofta kallas för gamnacke. Denna position medför att huvudets vikt på cirka 4kg orsakar en extra påfrestning på muskler, ledband och skelettstruktur i nacken. 

Vårt användande av datorer och mobiler i flera timmar varje dag i dåliga positioner leder ofta till gamnacke. Gamnacke kan även medföra till problem med värk i nacke, smärta i axelpartiet och övre ryggmuskulaturen. Läs mer om hur dålig hållning och ryggsmärta hänger ihop. 

Vid problem med gamnacke är det viktigt att tänka på hållningen, speciellt i din arbetssituation vid dator eller användandet av mobiltelefon. Försök undvika att rotera fram axlarna och försök placera axlarna i höjd med öronen. Detta för att motverka och minska problemen. När du sitter med din mobiltelefon ska du tänka på att det är handen som ska styra telefonen och inte nacke/axelpartiet. 

Det går att träna bort gamnacke

I många fall går det att träna bort sin gamnacke genom att förbättra sin hållning. Detta genom att stärka upp sina hållningsmuskler. Grundproblemet sitter sällan i nacken utan kommer från ryggraden. Därför är det viktigt att fokusera på rörlighetsövningar och att hålla ryggraden i sitt neutrala läge. Ofta kan man bli av med gamnacke på detta sätt utan att fokusera på nacken. På grund av att nackens position är helt styrd av ryggradens position. 

Om du har ett stillasittande arbete är det viktigt att ta pauser. I dessa pauser är det viktigt att sträcka på sig, rulla axlarna bakåt för att få cirkulation i nacke och axlar. Testa också att böja dig framåt, bakåt och åt sidorna för att mjuka upp ryggraden. Med dessa enkla övningar brukar man kunna komma långt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *