Kan jag använda friskvårdsbidrag till massage?

Du kanske undrar om du kan använda ditt friskvårdsbidrag för massage. Det korta svaret är ja! Den här artikeln syftar till att beskriva fördelarna med massageterapi och hur du använder ditt friskvårdsbidrag.

Vad är ett friskvårdsbidrag?

Friskvårdsbidrag är en hälsoförmån som är en ersättning från din arbetsgivare som kan användas för att täcka kostnaderna för hälso- och friskvårdsaktiviteter, inklusive till exempel massage. Skatteverket skriver såhär på sin hemsida, gällande just friskvårdsbidraget:

Personalvårdsförmåner är förmåner av mindre värde som har som syfte att skapa trivsel i arbetet. Det kan vara friskvårdsbidrag, motionsaktiviteter och enklare förfriskningar som kaffe eller frukt på arbetsplatsen. Personalvårdsförmåner är skattefria, men för att räknas som en personalvårdsförmån ska förmånen

 • vara av mindre värde
 • rikta sig till hela personalen
 • inte gå att byta mot kontanter.

Exempel på skattefria personalvårdsförmåner

 • Friskvårdsbidrag på högst 5 000 kronor per år som du kan använda till enklare aktiviteter med inslag av motion eller annan friskvård, till exempel ett gymkort eller ridlektioner.
 • Motionsaktiviteter, massagebehandlingar eller gymkort som arbetsgivaren bestämmer och direkt betalar för. Till exempel tillgång till gym eller massage på arbetsplatsen.
 • Kaffe, frukt och annan enklare förtäring i samband med arbetet, som inte kan ses som en måltid.
 • Trivselutflykter.

Friskvårdsbidrag – Reglerna i korthet

 • Arbetsgivaren bestämmer om personalen ska erbjudas ett friskvårdsbidrag. (Så kolla med din arbetsgivare vad som gäller på din arbetsplats.)
 • Hur friskvårdsbidraget får användas bestämmer arbetsgivaren utifrån den praxis och lagstiftning som finns. Alla i personalen ska erbjudas samma villkor.
 • Du får använda friskvårdsbidraget till enklare aktiviteter med inslag av motion eller för behandling som är avstressande eller motverkar ömhet och stelhet. Du kan också använda det till kostrådgivning och rådgivning i samband med rökavvänjning.
 • Du får inte använda friskvårdsbidraget för att hyra eller köpa utrustning.
 • Du får inte använda friskvårdsbidraget för medlemsavgifter, teorikurser, diplom, hälsovård, sjukvård eller skönhetsvård.
 • Friskvårdsbidraget ska vara av mindre värde. Du kan få maximalt 5 000 kronor per år.
 • För aktiviteter utan inslag av motion, till exempel massage, får aktiviteten kosta maximalt 1 000 kronor per tillfälle för att vara av mindre värde och skattefritt.

Källa: Skatteverket

Friskvårdsbidrag för massage

Användningen av ett friskvårdsbidrag för massage kan vara ett utmärkt sätt att minska stress, lindra smärta och förbättra din allmänna hälsa. Massageterapi är en typ av manuell terapi som innebär att man applicerar tryck och stretchar musklerna.

Beloppet och vilka aktiviteter som omfattas varierar från arbetsgivare till arbetsgivare, så det är viktigt att du kontaktar din personalavdelning eller den hos er som ansvarar över friskvårdsbidraget för att ta reda på vad som gäller för just dig, och dina möjligheter att boka massage med hjälp av ert friskvårdsbidrag.

Vilka är fördelarna med massage?

Massage kan ha många fördelar, bland annat minskad stress, spänningshuvudvärk, förbättrad sömnkvalitet och minskad ångest. Massage kan även hjälpa till att bidra till en förbättrad cirkulation och ledrörelse i kroppen.

De flesta hälsoplaner som betalas av arbetsgivaren täcker åtminstone en del av kostnaden även för massage.

Slutsats om massage som friskvård

Massage är som vi nämnt tidigare, ett utmärkt sätt att minska stress, lindra smärta och förbättra ditt allmänna välbefinnande. Om du har ett friskvårdsbidrag via din arbetsgivare kan du troligtvis använda det för att täcka hela, eller delar av kostnaderna för din massage. Se till att kontrollera med din arbetsgivare om deras specifika krav för ersättning innan du bokar in en massage.

Boka din friskvårdsmassage nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *