Fibromyalgi kan lindras med massageterapi

Massage kan lindra fibromyalgi?

Ungefär 2 procent av befolkningen i Sverige lider idag av fibromyalgi. Fibromyalgi är ett kroniskt tillstånd som orsakar utbredd muskelsmärta hos den insjuknade. Ingen vet exakt vad som händer i kroppen av Fibromyalgi, men det man vet är att varken muskler eller leder blir skadade av sjukdomen. På grund av bristen av kunskap kring Fibromyalgi går sjukdomen inte att bota, däremot går den att lindra. 

Fibromyalgi kännetecknas av utbredd muskelsmärta och ömhet. Andra vanliga symtom förknippade med FM inkluderar trötthet, spänningshuvudvärk, kognitiva svårigheter och irriterad tarm. 

Det finns tyvärr inget piller eller behandling som helt botar fibromyalgi eller ens lindrar alla symptom vilket har lett till att personer med sjukdomen ofta behandlar tillståndet med flera olika behandlingsmetoder samtidigt. De flesta kommer sannolikt att ta medicin som ordinerats av deras läkare samt kombinera men egenvård för att bättre kunna kontrollera alla symptom och där är massage ofta inräknad.

fibromyalgi

Vem utvecklar fibromyalgi?

Det korta svaret på denna fråga är att kvinnor är mycket mer benägna än män att utveckla fibromyalgi, men det är självklart mer komplicerat än så. Sannolikheten att någon kommer att utveckla FM är inte välkänd, men det finns två variabler som verkar vara relaterade: genetik och personligt trauma. Genetik är ganska okomplicerad då FM tenderar att föras vidare inom familjer. För många människor är det en lång och komplicerad process att få diagnosen fibromyalgi. Ändå, eftersom sjukdomen är ett komplext och missförstått tillstånd, är överdiagnostik ett framväxande problem.

Fibromyalgi massage och stelhet

Massageterapi kan ge lindring hos en del fibromyalgipatienter eftersom massage ibland kan hjälpa att minska kroppens stresshormoner, ökar dess serotoninnivåer och kan på så vis förbättra den övergripande känslan av välbefinnande.

Många med fibromyalgi lider även av morgonstelhet och trötthet.  Massagemetoden kallas för “fibromassage” och är en mycket mild form av massage som utvecklats speciellt för att kunna hjälpa patienter som lever med kroniska muskelsmärtor.

Forskning tyder på att massagebehandling kan vara effektiv för att lindra en del av besvären. Tillsammans med massageterapi kan dessa klienter använda andra kompletterande metoder, såsom akupunktur och yoga. Det finns inga garantier att massage är rätt för varje patient, men det kan vara värt att testa. 

Många lär sig med åren att lindra värken och hantera sjukdomen och vissa blir helt av med besvären. Vi på Sthlm Physique har utbildade massörer med bred kompetens. En mild massage hos oss kan upplevas lindrande och få din kropp att slappna av. Berätta gärna innan din massagebehandling om dina personliga preferenser och önskemål så skräddarsyr din massör en behandling som passar just dig. Glöm inte bort att massage även är friskvårds berättigat.

Källor:

Att leva med fibromyalgi

Castro-Sánchez, A.M., Matarán-Peñarrocha, G.A., Granero-Molina, J., Aguilera-Manrique, G., Quesada-Rubio, J.M., Moreno-Lorenzo, C. (2011). Benefits of massage-myofascial release therapy on pain, anxiety, quality of sleep, depression, and quality of life in patients with fibromyalgia. Evid Based Complement Alternat Med. 2011:561753.

Li Y.H., Wang F.Y., Feng C.Q., Yang X.F., Sun Y.H. (2014) Massage therapy for fibromyalgia: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. 2014 Feb 20;9(2):e89304. doi: 10.1371/journal.pone.0089304. eCollection 2014.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *