Muskelknutar – Triggerpunkter

Muskelknutar/triggerpunkter är ett vanligt problem för våra ryggar och är oerhört jobbigt att drabbas av. Dessa knutar har ofta byggts upp under lång tid utav repetitiva beteenden. Orsaken kan vara allt ifrån att sitta fel, fel gångsätt och mycket mycket mera. Här ska vi gå igenom hur du kan få bort dina ​​muskelknutor.

Vad är muskelknutor/Triggerpunkt för något?

En muskelknut är egentligen stela muskelband som har en hård knut i mitten. Dess smärtan dyker antingen upp spontant (aktiv) eller när man trycker på triggerpunkten (latent).

Muskelknutor hårda, känsliga områden av muskler som stramar och drar ihop sig även när muskeln är i vila. Dessa spända muskelfibrer kan orsaka smärta i andra delar av kroppen vid beröring. Dom finns vanligtvis i ryggen, axlarna och nacken, men det finns en risk att de dyker upp i dina gluteus muskler också.

Muskelknutor kan orsakas av:

 • En stillasittande livsstil
 • Överanvändning eller skada dina muskler
 • Dålig hållning
 • Uttorkning, ohälsosamma matvanor
 • Stress och ångest kan också bidra till muskelknutor
 • Kronisk stress

Muskelknutar rygg

Muskelknutor kan orsaka värkande känslor och smärta i dina muskler och leder. När du rör vid en muskelknut kan den kännas svullen, spänd eller ojämn. Det kan också kännas tätt och sammandraget, även när du försöker koppla av, och de är ofta känsliga för beröring. Det drabbade området kan till och med bli inflammerat eller svullet.

​​Muskelknutor nacke

Muskelknutor i nacken och övre delen av ryggen/axeln kan orsaka huvudvärk, nacke och annan huvud- och nacksmärta. Det kan också orsaka huvudvärk på sidan av huvudet, toppen av huvudet, bakom och över ögat.

Att ha muskelknutor i nacken kan även orsaka käksmärta, tandvärk, TMJ -symtom och smärta i örat. Muskeln som är ansvarig för att rycka på axlarna eller föra axlarna mot örat, den övre Trapezius, kan skapa ett ”frågetecken” av huvudvärkmönster runt örat vid muskelknutor.

Att ha muskelknutor i nacke är vanligt och det känns då som en öm nacke. De ömma nackmusklerna börjar vanligtvis kännas bättre efter några dagar, men om de dröjer kvar har du en så kallad triggerpunkt. Stelhet i nacken kan uppstå när du vrider huvudet för snabbt eller efter en intensiv styrketräning.

Muskelknutor kan orsaka symtom i områden utanför musklerna, inklusive:

 • Huvudvärk
 • Tandvärk
 • Öronvärk
 • Du kan också uppleva stress, ångest och depression och ha svårt att sova

Behandling av muskelknutor:

Att behandla muskelknutor kan ta tid och för att bli av med knutarna så måste du bryta upp den knutna vävnaden och lugna inflammerade nerver. Följande är några saker du kan göra för att bryta knutarna och hitta lättnad.

 • Vila
  Låt din kropp vila om du har muskelknutor. Ta en paus från alla fysiska aktiviteter som orsakar knutarna eller som ökar din smärta eller obehag. Avsätt så mycket tid som möjligt för avkoppling. Detta kan innefatta att sova längre än vanligt eller ligga i ett bekvämt läge med hjälp av kuddar för att stödja din kropp.
 • Stretcha
  Skonsam stretching som förlänger dina muskler kan hjälpa dig att släppa spänningar i kroppen. Var försiktig mot dig själv medan du sträcker ut dig. Tvinga dig inte till några positioner eller gör något som orsakar smärta. För bästa resultat, håll stretchen i minst 30 sekunder och släpp sträckan långsamt för att minska risken för skador.
 • Träning
  Träning kan hjälpa till att lindra muskelknutar. Om knutarna är i dina axlar eller nacke så kan armrörelser bearbeta musklerna i dina axlar och nacke genom att rörelserna sträcker ut musklerna och ökar deras blodtillförsel. En ökad blodtillförsel hjälper till att reparera skadad vävnad.
 • Varm och kall terapi
  Att använda en kombination av värme och kyla kan hjälpa till att lindra smärta och inflammation på grund av muskelknutor.

  Kylning hjälper till dra ihop blodkärlet, vilket minskar svullnad. Applicera något kallt 10 minuter och ta sedan bort den i minst 15 minuter. Du kan upprepa detta tills du börjar finna lättnad. Värme däremot slappnar av och löser upp stela muskler och lindrar smärta. Värme kan öka blodflödet, vilket främjar läkning. För att applicera värme, använd en värmedyna eller ta ett varmt bad.
  Växla mellan kall- och värmebehandling, eller använd den som fungerar bäst för dig. Den varma och kalla terapin bör användas tillsammans med andra terapier.

Använd en massage för muskelknutar

En djupgående sportmassage hjälper till att mjuka upp och slappna av muskelknutor.

Denna terapi fungerar genom att utöva tryck på dina triggerpunkter. En skicklig utövare kommer att sätta press på muskelknuten tills den mjuknar och släpper. 

Sjukgymnastik

I allvarligare fall av muskelknutar kan sjukgymnastik rekommenderas. En sjukgymnast kan hjälpa dig att identifiera de bakomliggande orsakerna till dina muskelknutor. De kommer att behandla din smärta med behandlingar som passar ditt fall. Du kommer att lära sig tekniker som kommer att minska din smärta och förhindra att den upprepas.

Vanliga frågor om muskelknutar

 • Är knutar i ryggen farlig?
  Muskelknutor är otroligt vanligt men vanliga betyder inte att de är normala eller ofarliga. Kronisk stress på våra muskler skapar mikro-rivning av muskelvävnad, vilket skapar ärrvävnad.
 • Varför känns muskelknutar hårda och låter?
  I huvudsak har ett område med muskelknutor ett minskat blodflöde och cirkulation, vilket innebär att gifter kan fastna i dessa områden. Med tiden så kommer gifter bidra till att muskelknuten blir stel om det inte behandlas. Vilket resulterar i en hård, stel knut som kan knaka.
 • Känns en muskelknut som en klump?
  En knut, eller triggerpunkt, kan kännas som en liten hård klump och kan även kännas med bara en mjuk beröring. Vissa kan ligga i dina djupare lager av mjukvävnad. En triggerpunkt kan bildas var som helst i kroppen där det finns skelettmuskulatur och fascia.
 • Vad händer om du inte behandlar en muskelknut?
 • Om det inte behandlas kan muskelknutar växa sig och bli mer smärtsamma med tiden eller leda till att du utvecklar dåliga vanor som kan orsaka svårare tillstånd som kronisk stelhet.
 • Knakljud när en muskelknut försvinner?
 • Det kan höras när en massage terapeut arbetar på dem. Men det är fascia eller foder runt dina muskler som bollar upp från repeterande rörelser. Värmen från friktion och tryck som din massageterapeut tillåter låter fascian dra sig tillbaka på plats. Vi på Sthlm physique har lång erfarenhet att behandla muskelknutar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *