Muskelknutar – Triggerpunkter

När vi har problem med våra ryggar pratar vi ofta om att vi har knutar i ryggen, även kallat muskelknutar/triggerpunkter. Muskelknutor är oerhört jobbigt att drabbas av och det har ofta byggts upp under lång tid med repetitiva beteenden. Det kan vara allt ifrån att sitta fel, fel gångsätt och mycket mycket mera. Här ska vi gå igenom hur du kan få bort dina ​​muskelknutor.

Muskelknutor finns vanligtvis i ryggen, axlarna och nacken. Vissa upplever att dom har muskelknutor överallt i kroppen med det är egentligen stela muskelband som har en hård knut i mitten. Muskelknutor går även under namnet triggerpunkt. Smärtan dyker antingen upp spontant (aktiv) eller när man trycker på triggerpunkten (latent).

Vad är muskelknutor egentligen?

Muskelknutor är hårda, känsliga områden av muskler som stramar och drar ihop sig även när muskeln är i vila. Dessa spända muskelfibrer kan orsaka smärta i andra delar av kroppen vid beröring. De är också kända som triggerpunkter. Muskelknutor kan uppstå var som helst i kroppen, men de finns vanligtvis i ryggen, axlarna och nacken. Det finns en risk att de dyker upp i dina gluteus muskler också.

Muskelknutor kan orsakas av:

  • En stillasittande livsstil
  • Överanvändning eller skada dina muskler
  • Dålig hållning
  • Uttorkning, ohälsosamma matvanor
  • Stress och ångest kan också bidra till muskelknutor
  • Kronisk stress

Muskelknutar rygg

Muskelknutor kan orsaka värkande känslor och smärta i dina muskler och leder. När du rör vid en muskelknut kan den kännas svullen, spänd eller ojämn. Det kan också kännas tätt och sammandraget, även när du försöker koppla av, och de är ofta känsliga för beröring. Det drabbade området kan till och med bli inflammerat eller svullet.

​​Muskelknutor nacke

Muskelknutor i nacken och övre delen av ryggen/axeln kan orsaka huvudvärk, nacke och annan huvud- och nacksmärta. Muskelknutor kan orsaka huvudvärk på sidan av huvudet, toppen av huvudet, bakom och över ögat.

Muskelknutor i nacken kan också orsaka käksmärta, tandvärk, TMJ -symtom och smärta i örat. Muskelknutor i muskeln som är ansvariga för att rycka på axlarna eller för axlarna mot örat, den övre Trapezius, kan skapa ett ”frågetecken” av huvudvärkmönster runt örat.

Att ha muskelknutor i nacke är vanligt och det känns då som en öm nacke. De ömma nackmusklerna börjar vanligtvis kännas bättre efter några dagar, men om de dröjer kvar och du ha de som kallas en ”triggerpunkt. Stela nacken kan uppstå när du vrider huvudet för snabbt eller efter en intensiv styrketräning.

Muskelknutor kan orsaka symtom i områden utanför musklerna, inklusive:

  • Huvudvärk
  • Tandvärk
  • Öronvärk
  • Du kan också uppleva stress, ångest och depression och ha svårt att sova

Behandling av muskelknutor:

Att behandla muskelknutor kan ta tid och för att bli av med knutarna så måste du bryta upp den knutna vävnaden och lugna inflammerade nerver. Följande är några saker du kan göra för att bryta knutarna och hitta lättnad.

Vila

Låt din kropp vila om du har muskelknutor. Ta en paus från alla fysiska aktiviteter som orsakar knutarna eller som ökar din smärta eller obehag. Avsätt så mycket tid som möjligt för avkoppling. Detta kan innefatta att sova längre än vanligt eller ligga i ett bekvämt läge med hjälp av kuddar för att stödja din kropp.

Stretcha

Skonsam stretching som förlänger dina muskler kan hjälpa dig att släppa spänningar i kroppen. Var försiktig mot dig själv medan du sträcker ut dig. Tvinga dig inte till några positioner eller gör något som orsakar smärta. För bästa resultat, håll stretchen i minst 30 sekunder och släpp sträckan långsamt för att minska risken för skador.

Träning

Träning kan hjälpa till att lindra muskelknutar. Om knutarna är i dina axlar eller nacke så kan armrörelser bearbeta musklerna i dina axlar och nacke genom att rörelserna sträcker ut musklerna och ökar deras blodtillförsel. En ökad blodtillförsel hjälper till att reparera skadad vävnad.

Varm och kall terapi

Att använda en kombination av värme och kyla kan hjälpa till att lindra smärta och inflammation på grund av muskelknutor.

Kylning hjälper till dra ihop blodkärlet, vilket minskar svullnad. Applicera något kallt 10 minuter och ta sedan bort den i minst 15 minuter. Du kan upprepa detta tills du börjar finna lättnad.

Värme däremot slappnar av och löser upp stela muskler och lindrar smärta. Värme kan öka blodflödet, vilket främjar läkning. För att applicera värme, använd en värmedyna eller ta ett varmt bad.

Växla mellan kall- och värmebehandling, eller använd den som fungerar bäst för dig. Varm och kall terapi bör användas tillsammans med andra terapier.

Använd en massage för knutar

En djupgående sportmassage hjälper till att mjuka upp och slappna av muskelknutor.

Denna terapi fungerar genom att utöva tryck på dina triggerpunkter. En skicklig utövare kommer att sätta press på muskelknuten tills den mjuknar och släpper. 

Sjukgymnastik

I allvarligare fall kan sjukgymnastik rekommenderas. En sjukgymnast kan hjälpa dig att identifiera de bakomliggande orsakerna till dina muskelknutor. De kommer att behandla din smärta med behandlingar som passar ditt fall. Du kommer att lära sig tekniker som kommer att minska smärta och förhindra att det upprepas.

Vanliga frågor om muskelknutar

Är knutar i ryggen farlig?

Muskelknutor är otroligt vanligt men vanliga betyder inte att de är normala eller ofarliga. Kronisk stress på våra muskler skapar mikro-rivning av muskelvävnad, vilket skapar ärrvävnad.

Varför känns muskelknutar hårda och låter?

I huvudsak har ett område med muskelknutor ett minskat blodflöde och cirkulation, vilket innebär att gifter kan fastna i dessa områden. Med tiden så kommer gifter bidra till muskelknuten blir stel om det inte behandlas vilket resulterar i en hård, stel knut som kan knaka.

Känns en muskelknut som en klump?

En knut, eller triggerpunkt, kan kännas som en liten hård klump och kan även kännas med bara en mjuk beröring. Vissa kan ligga i dina djupare lager av mjukvävnad. En triggerpunkt kan bildas var som helst i kroppen där det finns skelettmuskulatur och fascia.

Vad händer om du inte behandlar en muskelknut?

Om de inte behandlas kan muskelknutar växa sig och bli mer smärtsamma med tiden eller leda till att du utvecklar dåliga vanor som kan orsaka svårare tillstånd.

Knakljud när en muskelknut försvinner?

Det kan höras när en massage terapeut arbetar på dem. Men det är fascia eller foder runt dina muskler som bollar upp från repeterande rörelser. Värmen från friktion och tryck som din massageterapeut tillåter låter fascian dra sig tillbaka på plats. Vi på Sthlm physique har lång erfarenhet att behandla muskelknutar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *