Ont i ryggen

Ont i ryggen är mycket vanligt. Den vanligaste typen av ryggont är i nedre delen, ländryggen. För det mesta går värken över av sig själv men ibland kan du behöva behandling eller smärtstillande.

ont i ryggen

Olika typer av ryggont 

Den vanligaste ryggsmärtan är i nedre delen av ryggen. Det finns i sin tur olika typer av ländryggssmärta. Här nedan listar vi de tre vanligaste ländryggssmärtorna samt hur de kan te sig och vad de kan bero på. 

  • Ländryggssmärta visar sig oftast med en svag gradvis ökande värk, en känsla av trötthet och utmattning. Smärtan blir värre vid belastning, speciellt tunga lyft, men klassas som “vanligt ryggont” och är därför inget farligt. Däremot kan detta vara besvärligt i vardagen och påverka ens mående. Därför är det bra att få hjälp av en massör att mjuka upp det onda stället i ryggen. 
  • Ont i nedre delen av ryggen kan även tyda på ryggskott, som ofta kommer plötsligt i samband med ett lyft, sidovridning eller liknande. Smärtan är större än vid vanlig ländryggssmärta och du får ofta en låsning samt kramp i musklerna. Ryggskott gör att du får väldigt ont i ryggen och smärtan kan vara skärande, huggande eller molande. Ibland kan det kännas som att ryggen håller på att gå av. 
  • Du kan även ha ont i ryggen och känna bensmärta, vilket kallas lumbago-ischias. Ischias innebär att du känner smärta i ländryggen samtidigt som du känner en strålande känsla ner mot ett ben och ner till foten. Detta kan även leda till sämre kraft och känsla i benmusklerna. Denna typ av ryggont uppkommer när det finns en irritation eller inflammation i ischiasnerven.

Massage vid ont i ryggen

Om du har ont i ryggen är det viktigt att hitta källan till det och sedan behandla därefter. I många fall kan det hjälpa med behandlande massage som utförs av utbildade och erfarna massageterapeuter. Ryggmassage ökar blodcirkulationen och kan därför i förebyggande syfte minska risken att få ont i ryggen. 

Ryggen är en central plats där knutor bildas och skapar smärta samt obekväma känslor i kroppen. En massage kan därför underlätta och mjuka upp ryggen. Vid en ryggmassage är det viktigt att inte undvika punkterna som gör ont. Massage och aktivering hjälper till att lösa upp knutor samt öka blodtillförseln till ställena som gör ont. 

Har du ont i ryggen? Boka in en behandlande massage med en av våra erfarna massageterapeuter och få hjälp med just din smärta.  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *