ryggskott

Vad är ryggskott?

Ryggskott är något man aldrig kan förbereda sig inför. Det kommer oftast plötsligt och då mestadels i samband med lyft eller vridning i kroppen. Anledningen är att den nedre delen av ryggen tar så pass mycket stryk att det känns som att det helt plötsligt smäller till. Man har då överansträngt den nedre delen av ryggen så pass mycket så att man känner en smärta och kramp i ryggmusklerna. Känningarna kan alltså kännas från nacken ner till höfterna. 

Termen ryggskott kom till redan under bronsåldern och sedan dess har betydelsen gått igenom en del faser. Under åren som gått fram till idag har läkare försökt hitta förklaringar till ryggskott i form av teorier. Att det t.ex. orsakats av allt från onda andar till psykiska störningar i form av nervsvaghet och kvinnlig hysteri. Det är inte förrän på sent 1900-tal som dagens betydelse har kommit till.

ryggskott

Symptom ryggskott

Det är viktigt att känna igen symptomen från ryggskott så att man kan förebygga att det inte händer eller förvärras. 

Ett vanligt symptom är smärta i den nedre delen av ryggen nära ryggraden. Detta brukar vara det primära symptomet. Andra symptom kan vara:

  • När du känner dig begränsad i din rörelse när du tex ska luta dig bakåt eller böja dig.
  • Smärta i den nedre delen av ryggen som kan spridas ut i skinkan, ljumsken eller baksida lår.
  • Om du känner smärta i nedre delen av ryggen när du hostar eller nyser.
  • Kramp i ryggmusklerna.
  • Skarp eller molande smärta i nedre delen av ryggen.

Orsaker

Även efter flera medicinska tester och undersökningar kan orsaken till ryggskott vara svårt att identifiera. Den nedre delen av ryggen bär ett stort ansvar när det kommer till att bära en del av kroppens vikt. Uppstår det då flera situationer där den delen överansträngs kan det till slut leda till att en muskelsträckning uppstår. Det kan orsakas av flera faktorer, men man kan dock fastställa att den vanligaste orsaken är överansträngning av den nedre delen av ryggen och plötsligt tunga lyft.

Hur kan jag behandla ryggskott själv?

Om du lider av ryggskott finns det en del saker du kan prova göra själv.

  • Varsam träning såsom promenader, simning och prova gärna lätta rygg- och magövningar så länge smärtan inte tar över och gör mer ont. Musklerna blir svagare och fungerar sämre när man vilar så försök få i dig lite lättare vardagsmotion.
  • Uteslut helst tunga lyft. Skulle det hända att du behöver lyfta så försök tänka på hållningen och böj på benen när du lyfter så att du inte anstränger din rygg.
  • Receptfria värktabletter kan hjälpa dig tillfälligt och kan vara skönt när du rör på dig och när du ska sova.
  • Se över hur du sitter på jobbet/skola/hemma. Försök att undvika att sitta på låga stolar eller soffor.

Behandling ryggskott

Behandling av ryggskott kan vara väldigt individuellt beroende på hur gammal du är, hur mycket du väger, aktivitetsnivå osv. Dock börjar man vanligtvis behandlingen med receptfria läkemedel från apoteket. Skulle du känna att det inte hjälper kan en läkare vid behov ordinera starkare värktabletter, främt för användning till de perioderna när smärtan är som värst.

Kiropraktiker, naprapat eller fysioterapeut kan även vara bra att ta hjälp av då du kan få träningsprogram för hur du bäst tränar din rygg och mage utan att överanstränga dessa. Vissa har även känt att massage, ackupunktur och värme har lindrat smärtan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *