Få bäst effekt av massage genom att efter massagen förändra ditt rörelsemönster

Den bästa effekten av massage

Vad som är den bästa effekten av att få en bra massage råder det självklart delade meningar om. Det beror ju helt på vad man vill åstadkomma. Jag vill fokusera lite på hur massage kan vara en del i processen att bli av med en långvarig muskulär värk och spänning.

Viktigt att veta är att massage sällan löser någon allvarligare problematik av sig själv. Massage kommer aldrig kunna ersätta träning, ergonomi och allmän livsstil. Vi ser oss som ett verktyg i verktygslådan för en hälsosam livsstil. I det här fallet är vi varken en såg eller hammare, utan en måttstock. Ett verktyg som gör att du har större möjlighet att såga rätt.

Jag brukar alltid berätta för mina kunder att massagen ofta kan förändra rörligheten i några timmar efter en behandling (från 0–48 timmar). På grund av det har du förhoppningsvis under behandlingen fått taktilstimuli, avslappningshormoner, ökat blod- och lymfflöde, legat på ett annorlunda sätt än du brukar samt den rent mekaniska massagen. Där har du rent fysiskt har fått bindväv, muskelceller och motoriska enheter komprimerade, töjda och vibrerade.

Få ut bästa effekten av massage och ändra gamla vanor

Efter något sådant är det möjligt att du under en tid aktiverar muskler lite annorlunda. Genom att få massage och stretcha kan vissa nervsignaler stängas av under en period, vilket gör att du måste aktivera andra. Det här kan leda till att nya muskelceller aktiveras samt delar av muskeln som fått jobba övertid vila eller hjälp. Du rör dig annorlunda helt enkelt.

Massage är någonting som många upplever kan minska känslan av smärta. Detta för att smärta hämmar ofta vårar rörelser. Som exempelvis om man under en period med mindre smärta rör på sig, så rör vi på oss lite annorlunda än om vi gjorde när man hade smärta. Igen så rör vi oss annorlunda.

”Där har vi nyckeln, massage kan under en kort period efter behandlingen hjälpa dig att omedvetet röra dig annorlunda. Små, små skillnader men skillnader som kan göra stor skillnad om du hjälper dem.”

Martin Axén, CEO av Sthlm Physique

Långvarig smärta i axeln som byggts upp under många år

Som exempel kan jag berätta om min egen situation. I årtal hade jag problem med min axel på grund av en livstid av tv-spel, bänkpress, snedhöft och arbetande som massör tog till slut ut sin rätt. Jag gjorde allt för att försöka fixa till det. Naprapati, akupunktur, vila, hårdträning, värme/kyla, smärtstillande och såklart massage. Inget gav en permanent lösning och jag hade nu accepterat smärtan. Det fick mig att inse att något behövde förändras i mitt rörelsemönster under en längre tid. Detta för att nu var smärtan så påtaglig att allt jag gjorde, gjorde ont. Jag hade gett upp massage, för att jag visste att massage inte permanent skulle lösa det på egen hand.

För några år sedan började jag läsa på om smärta, smärtcirkeln och hämmad rörlighet. Med det kom den simpla insikten att om något ska förändras, så måste något verkligen förändras på riktigt. Detta ledde till att jag började ta en ordentlig idrottsmassage varje vecka. Vilket gav mig några smärtfria timmar, så de närmsta 48 timmarna försökte jag få in 2 st träningspass där jag var tvungen att göra något annorlunda.

Exempel på vad jag gjorde annorlunda var:

  • Nya typer av övningar
  • Nya pass som jag aldrig gått på
  • Stretcha som jag aldrig testat


Det behövde inte vara fokus på axelområdet utan fick vara vilken rörelse som helst. 2 månader in, och jag kom på mig själv med att inte ha någon smärta längre. Det är så man märker om det funkar, om det gått veckor utan att man märkt av eller tänkt på smärta. Om du känner efter kommer du alltid känna något, men nu hade kroppen under några veckor bestämt sig att den inte behövde skicka varningssignaler från axelområdet längre. Detta gjorde det tydligt att någonting hade förändrats.

Vad löste problemet?

Självklart var det den nya träningen och rörelsen. Vad gjorde massagen? Jo, den gav mig ett fönster. Ett smärtfritt fönster av välmående och annorlunda rörelse som gjorde det möjligt att träna smärtfritt.

Viktigt att tänka på efter massage

Efter att man har fått massage är det viktigt att man rör på sig, men det behöver inte vara direkt efteråt eller vara hårdträning. 

Tips på saker du kan ändra i din vardag: 

  • ändra höjd på ditt skrivbord
  • ta en skogspromenad 
  • prova något helt nytt

Den bästa effekten av massage är alltså det förändrade rörelsemönstret efteråt. Det är ett kort fönster, utnyttja det!

Vill avsluta med att rekommendera en klassiker, The Fuzz speech. En kortare film som visar hur viktigt rörelse är för bindväven. OBS: Filmen innehåller bilder på riktiga muskler från avlidna. Detta är inget makabert på något sätt men ett varningens ord på sin plats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *