Med hjälp av massage kan du frigöra Oxytocin och må bättre

Frigör oxytocin genom massage

Oxytocin är ett neuropeptidhormon som bland annat beröring frigör. Det är alltså sant att massage minskar stress och ångest. I denna text berättar vi hur du kan frigöra oxytocin genom massage.

Många kallar det för ”Må-bra-hormonet”. Detta hormon gör inte bara att du får ett lugn och minskar ångest och stressymptom, utan kan faktiskt hålla oss friskare och samtidigt stärka kroppens läkningsprocess. 

Oxytocin hälsofördelar

Oxytocin har en hel del hälsofördelar för oss människor. Det kan bidra till återskapandet av organ eller skador efter sjukdom. Det ökar även anti-inflammatoriska och antioxidantiska processer samtidigt som det har en förmåga att stärka ämnesomsättningen. En del forskning har även visat att hormonet oxytocin kan dämpa cancercellers spridning. Man har insett detta när man har forskat kring amning och bröstcancer eftersom man bland annat frigör oxytocin vid amning.

När hösten kommer i Sverige drar den mörkret med sig. Många känner ökad ångest och oro i takt med att det blir mörkare och kallare utomhus. Vi ser inte längre lika många soltimmar och det är inte ovanligt att uppleva ökad trötthet och nedstämdhet under de mörkare månaderna på året.

Hur fungerar oxytocin?

Trots att oxytocin var ett av de första hormoner vi människor upptäckte så finns det fortfarande mycket vi inte vet om det. Det pågår än idag en hel del forskning kring hur detta hormon fungerar. 

I det centrala nervsystemet bildas Oxytocin, och består av nio aminosyror. Delen som frigör det ligger nära den delen som kontrollerar halten av kortisol, som är ett stresshormon. Man kan nästan tänka sig att de ligger så nära varandra i hjärnan för att de ska kunna balansera ut varandra eftersom vi behöver båda delar. Dock vet vi att för mycket stresshormon kan skada kroppen, vilket kan vara svårt att återhämta sig ifrån. 

Hela systemet reagerar när den frisläpper Oxytocin. Kortisolet minskar ju men utöver det sjunker även vårt blodtryck, vår puls och vår ångest och oro minskar. Man kan tro att man bara blir lugn och rofylld av att oxytocin frigörs. I själva verket kommer dina sinnen att skärpas när din kropp frigör hormonet. Eftersom du blir mer skärpt blir du även mer social eftersom du kommer att få lättare att tolka dina medmänniskors ansiktsuttryck. 

Oxytocin är en viktig del av hur vi interagerar med varandra socialt. Den påverkar många mentala delar kring våra sociala beteenden, såsom att det stärker omvårdnadsförmågan, underlättar känslan av gemenskap samtidigt som det ökar vår sexuella lust. 

Du kan styra över dina hormoner själv

Eftersom oxytocin är ett ämne som våra kroppar själva producerar kan vi framkalla hormonet själva. Ett av de vanligare sätten är genom beröring. Det är kanske därför så många tycker att massage är en så avslappnande aktivitet. Man kan även ta ett varmt bad för att frigöra dessa ”må bra-hormoner”. Det rekommenderas att man regelbundet arbetar med att frigöra oxytocin. Att arbeta med regelbundna behandlingar gör att dina nivåer ständigt ligger lite högre. 

Alla människor har ju såklart inte budgeten att besöka en massageterapeut flera gånger i veckan. Vi tror att det i så fall är en bra idé att blanda olika behandlingstyper för att öka nivåerna av oxytocin. Om du exempelvis vill gå på massage hos en massageterapeut en till två gånger i månaden så kan du ju försöka att ta ett bad en gång i veckan. Du kan även försöka få in lite massage i hemmet med hjälp av din partner, dina barn eller en vän. Alla skulle må bra av en dos oxytocin ibland så det är absolut något att ta upp på nästa familjemöte!

Om du är intresserad av att läsa mer om detta fantastiska hormon bör du ta dig en titt på denna avhandling från ”Klinik & Vetenskap” Läs här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *