Att känna sig stel i kroppen kan vara relaterat till stress. Medan måttliga mängder av stress är bra för oss kan långvarig stress påverka oss väldigt negativt, med en lång återhämtningsperiod. Den långvariga stressen kan faktiskt göra dig fysiskt sjuk.
Hur är stress kopplat till stelhet?
När vi utsätts för stress spänner sig musklerna i ett försök att förebereda oss på flykt eller kamp. Denna relation kan vara till stor hjälp under stressiga situationer när vi behöver vara mer alerta och tåliga. När stressmomentet är över slapnar kroppen av igen och återgår till sitt normala läge. Det är när denna spänning ligger kvar under lång tid som det skadar kroppen. Musklerna är då ständigt spända och kroppen överstimulerad vilket gör att den aldrig får vila och återhämta sig. Detta är orsaken till att stress kan leda till stelhet, huvudvärk och muskelsmärta.
Överlag är nacken och axlarna de delar som lättast blir utsatta för stelhet vid stress. Orsaken till detta är att den stora kappmuskeln ligger där, vilket är den muskel som ligger centralt i ryggens övre del. Kappmuskeln ser till att nacken, axlarna och skulderbladen kan röra sig på ett korrekt sätt. När du utsätts för stress under längre tid absorberar kappmuskeln stressen och påverkar i sin tur bland annat axlar och nacke.
Vad kan stela muskler mer leda till?
En bidragande faktor till att vi får extra ont kring kappmuskeln vid långvarig stress är att vår hållning ändras undermedvetet. Vi börjar ofta andas med ytliga andetag och våra axlar kryper upp. Detta kan i sin tur leda till att lederna tappar sin funktion och skapar då nervirritation.
Huvudverk är en vanlig effekt av stress. Detta är eftersom musklerna i nacken är spända under en längre period. Spänningarna kan utöver spänningshuvudvärk resultera i migrän. Även yrsel är ett symptom på stress eftersom hjärnan inte vet hur den ska tolka de ständigt spända musklerna.
Hur kan man minska risken för muskelstelhet under stress?
Att massage rent fysiskt minskar ens stressnivå är det många som vet om. Men har du koll på varför massage lindrar stress? Jo det är faktiskt så att massage minskar stresshormonet i kroppen och och hjälper kroppen att gå in i viloläge. Det parasympatiska nervsystemet aktiveras och kroppen går då in i en återhämtningsfas. Detta vilotillstånd är otroligt nödvändig för många av oss som idag känner oss stressade och oroliga. Hormonet oxytocin ökar även i kroppen vid regelbunden massage. Vad oxytocin är och vad det är bra för kan du läsa om i vårt inlägg här.
Utöver hormonutsöndringen är ju bara själva egentiden i sig en stresshämmande faktor. Att få ta hand om sig själv och bara vila under en timme av lite lyx gör att din kropp och ditt psyke hanterar de stressiga situationer du står inför bättre.
Glöm inte bort att massage är en aktivitet du självklart kan använda ditt friskvårdsbidrag till.