Ischiassmärta under graviditeten

Många kvinnor upplever ischias under graviditeten eller snarare ischiasliknande symptom som smärta i ländryggen under graviditeten. Faktum är att mellan 50 - 80 procent av kvinnorna har ont i ryggen under graviditeten.

Ischiassmärta som gravid

Kan uppstå om din växande bebis och växande livmoder sätter press på ischiasnerven. Detta tryck på nerven kan orsaka inflammation, irritation, smärta och allmänt obehag. Har du någon gång haft ryggskott som börjar i nedre delen av ryggen och strålar ner i benen så påminner ischiassmärta om det.

Gravid massage Ischias

En skonsam massage över den nedre delen av ryggen kan hjälpa till att lindra inflammation och obehag runt ischiasnerven. Vi på Stockholm Physique utför gravidmassage.

Vad är ischias?

Ischias, även känd som lumbosakral radikulära syndrom som orsakas av irritation i ischiasnerven som börjar i ländryggen eller nedre ryggraden och slutar i låret. Med ischias kan du ha ont i rumpan och höften som rör sig till låret.Det kan vara en djup, tråkig smärta eller en skottande, skarp smärta. Ischiasvärk kan variera från mild till svår. Det försvinner ofta med behandling.

Orsaker till ischias under graviditeten

Ischiasvärk orsakas vanligtvis av problem med ländryggen, till exempel en utbuktning eller diskbråck. Det kan också orsakas av benförändringar, såsom spinal förträngning eller stenos, artros eller degenerativ skivsjukdom, eller ett annat tillstånd som påverkar ryggraden som kallas spondylolistes. Dessa situationer kan sätta press på ischiasnerven och orsaka symtom.

Ischias på grund av en diskbråck under graviditeten är inte vanligt.

Symptom på ischias smärta inkluderar:

  • Sporadisk eller konstant smärta i ena sidan av din skinka eller ben.
  • Smärta längs ischiasnerven, från skinkorna ner på baksidan av låret och till foten i en skarp, skärande eller brännande smärta, domningar, nålar eller svaghet i det drabbade benet eller foten.
  • Svårigheter att gå, stå eller sitta.

Går gravid ischias bort?

Den goda nyheten är att ischias som är förknippad med graviditet nästan alltid försvinner efter graviditeten, så försök att inte stressa så mycket om du har det. Och när det gäller sömn under graviditeten med ischiassmärta så är ett användbart tips att använda en större kudde, t.ex. en gravidkudde för för att stödja bäckenet och nedre extremiteterna.

Är promenader bra för ischias under graviditeten?

Att göra mjuka övningar under graviditeten kan stärka mag- och ryggmusklerna för att minska risken för ytterligare graviditetsrelaterade ryggont. Personer med ischias kan tala med en läkare innan de gör specifika övningar för att säkerställa att de är säkra. Promenader, stillastående cykling, yoga, massage och simning är bra alternativ.

Hur blir du av med ischias smärta under graviditeten?

Sätt att lindra ischiassmärta är behandlingar för ischias smärta under graviditeten inkluderar: massage, kiropraktik och sjukgymnastik. Självbehandling av ischias smärta under graviditeten inkluderar övningar som hjälper till att stärka musklerna i benet, skinkorna och höften för att minska trycket på ischiasnerven.

Är det normalt att ha ischias i början av graviditeten?

Tyvärr lider många kvinnor av tryck ischiasnerven under graviditeten. Detta beror troligen på ett redan existerande lumbo-bäckenproblem som förvärras av den extra fysiska stressen under graviditeten. Även om detta är första gången med ischiassmärta, så beror ditt problem troligen på en redan existerande postural asymmetri.

Vad gör ischias värre under graviditeten?

Under graviditeten ökar nivåerna av hormonet relaxin. Detta hormon hjälper till att förbereda bäckenet för förlossning genom att slappna av ligament och vidga dina höfter. När din mage växer och ledband lossnar, skiftar tyngdpunkten, vilket kan orsaka att ischiasnerven blir klämd eller irriterad.

Viktigt! Ring alltid din läkare om du är orolig för smärta.

I vilka veckor kan jag boka min gravidmassage?

Det är egentligen aldrig någon fara alls att boka sin massera sig när man är gravid, men självklart ska man lyssna på kroppen. Är man osäker så tycker vi man ska undvika de första 12 veckorna, inte för att det finns några risker, utan för att man ska undvika känslan av att "man gjort något fel" utifall graviditeten skulle avbrytas.

Ni kan också komma i princip hur sent ni vill, även om det kan vara otympligt att ligga i vissa positioner.

Lyssna på kroppen är vårt bästa tips, men inga studier, och inget vi upplevt på snart 10 år, visar på någon problematik.

Priser

50 min - 695 kr
80 min - 995 kr
6x50 min - 3750kr
12x50 min - 7080 kr


Trygg gravidmassage